Cercador de continguts de IDAE

Siguenos en Youtube
Siguenos en Vimeo
Siguenos en Twitter
Siguenos en Wordpress
Infomación IDAE
Regístrate
A +    A -   

Energies del Mar

Els oceans ofereixen un enorme potencial energètic que, a través de diferents tecnologies, pot ser transformat en electricitat i contribuir a satisfer les necessitats energètiques actuals.

Atles del potencial del recurs de l'energía de les onades en el litoral espanyol, inclosa la península, arxipèlag canari i balear.
L'atles, realitzat per l'Institut d'Hidràulica Ambiental de la Universitat de Cantàbria per encàrrec de l'IDAE, inclou la caracterització espaial del flux mitjà d'energia (magnitud i direcció) des de profunditats indefinides fins a la costa, amb una alta resolució i tenint en compte la seva variabilitat temporal a diferents escales: mensual, estacional, anual i interanual.


Dintre de les Energies del Mar, hi ha tecnologies clarament diferenciades, en funció de l'aprofitament energètic: energia de les marees o mareomotriu, energia dels corrents, energia mareotèrmica, energia de les onades o undimotriu i energia del gradient salí (osmòtica).

Maremotriu: consisteix en l'aprofitament energètic de les marees. Es basa en aprofitar l'ascens i descens de l'aigua del mar produït per l'acció gravitatòria del Sol i la Lluna, tot i que només en alguns punts de la costa en els quals la mar alta i baixa difereixen més de cinc metres d'alçada és rendible instal•lar una central maremotriu. Un projecte d'una central maremotriu es basa en l'emmagatzematge d'aigua en un embassament que es forma en construir un dic amb unes comportes que permeten l'entrada d'aigua o caudal a turbinar, en una badia, cala, riu o estuari per a la generació elèctrica.

Energia dels corrents: consisteix en l'aprofitament de l'energia cinètica continguda en els corrents marins. El procés de captació es basa en convertidors d'energia cinètica similars als aerogeneradors usant en aquest cas instal•lacions submarines.

Mareotèrmica: es fonamenta en l'aprofitament de l'energia tèrmica del mar basat en la diferència de temperatures entre la superfície del mar i les aigües profundes.

L'aprofitament d'aquest tipus d'energia requereix que el gradient tèrmic sigui d'almenys 20º. Les plantes mareotèrmiques transformen l'energia tèrmica en energia elèctrica utilitzant el cicle termodinàmic anomenat "cicle de Rankine" per introduir energia elèctrica el focus calent de la qual és l'aigua de la superfície del mar i el focus fred l'aigua de les profunditats.

Energia de las onades o undimotriu: És l'aprofitament energètic produït pel moviment de les onades. L'onatge és una conseqüència del frec de l'aire sobre la superfície del mar, per la qual cosa resulta molt irregular. Això ha dut a la construcció de múltiples tipus de màquines per fer-ne possible l'aprofitament .

Potència Osmòtica: La Potència Osmòtica o energia blava és l'energia obtinguda per la diferència en la concentració de la sal entre l'aigua del mar i l'aigua dels rius a través dels processos d'osmosi.
 RSS Logotip de W3C que indica CSS vàlides Logotip que indica que l’XHTML és vàlid
© IDAE Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia. C/ Madera, 8 - 28004 Madrid - Tel. 913 14 66 73
Govern d'EspanyaMinisteri d'Energia, Turisme i Agenda Digital