Cercador de continguts de Nom de l'empresa

Siguenos en Youtube
Siguenos en Vimeo
Siguenos en Twitter
Siguenos en Wordpress
Infomación IDAE
Regístrate

Geotèrmia

Energia geotèrmica

L'energia geotèrmica és una de les fonts d'energia renovable menys conegudes i es troba emmagatzemada sota la superfície terrestre en forma de calor i lligada a volcans, aigües termals, fumaroles i guèisers.


És a dir, a diferència de la resta d'energies renovables l'origen de les quals és la radiació solar, ja sigui de forma directa com la solar tèrmica i la fotovoltaica o de forma indirecta com l'eòlica, hidroelèctrica i biomassa, l'energia geotèrmica prové de l'escalfor interior de la Terra; una escalfor que s'alimenta, per una banda, de la desintegració d'isòtops radioactius; i, d'altra banda, de moviments diferencials entre les diferents capes que constitueixen la Terra i de l'escalfor latent de la cristal•lització del nucli extern.

Considerant tota la superfície de la Terra, la potència geotèrmica totals que ens arriba des de l'interior és de 4,2 x 1012 J. Es tracta d'una quantitat immensa d'energia, però només una fracció d'ella pot ser utilitzada per la humanitat.

Per tant, l'energia geotèrmica és, en el seu sentit més ampli, l'energia calorífica que la terra transmet des de les seves capes internes cap a la part més externa de l'escorça terrestre.

Així, s'anomena recurs geotèrmic a la porció d'escalfor que, despresa des de l'interior de la terra pot ser aprofitada per l'home en condicions tècniques i econòmiques. Es classifiquen en funció de la temperatura del flux geotermal que determinaran els seus usos i aplicacions. Per tant, l'objectiu de la geotèrmia és l'aprofitament d'aquesta energia calorífica de l'interior de la terra.

Els recursos geotèrmics d'alta temperatura s'aprofiten principalment per a la producció d'electricitat, quan es tracta de jaciments d'alta temperatura (superiors als 100-150ºC). Quan la temperatura del jaciment no és suficient per  produir energia elèctrica, les seves principals aplicacions són tèrmiques en els sectors industrial, serveis i residencial. En el cas de temperatures per sota dels 100ºC, pot fer-se un aprofitament directe o a través de bomba geotèrmica (calefacció i refrigeració). Quan es tracta de recursos de temperatures molt baixes (per sota dels 25ºC) les possibilitats d'ús estan en la climatització i obtenció d'aigua calenta .


Fins ara, la utilització d'aquesta energia en el món ha estat limitada a àrees on les condicions geològiques eren molt favorables. Però els avanços tecnològics actuals en equips i les millores en la prospecció i perforació,  permeten a la geotèrmia a dia d'avui disposar de tecnologia per a la producció d'electricitat a partir de recursos geotèrmics de temperatures notablement inferiors a les que es necessitaven anys enrere i per a la generació artificial de "jaciments estimulats" (EGS) en els quals es necessita la intervenció directa de l'home per a la creació del jaciment, la qual cosa afegeix un gran potencial de futur per a la geotèrmia d'alta temperatura.

L'energia geotèrmica és una forma d'aprofitament energètic sostenible amb present i futur, on des del punt de vista de l'abastament energètic d'elevades garanties, com des del punt de vista tèrmic, com alternativa d'alta eficiència davant els sistemes convencionals de calefacció i refrigeració.

Enlaces externos de interés:

Potencial Geotérmico en España

 

L'energia geotèrmica és, en el seu sentit més ampli, l'energia calorífica que la terra transmet des de les seves capes internes cap a la part més externa de l'escorça terrestre


RSS Logotip de W3C que indica CSS vàlides Logotip que indica que l’XHTML és vàlid
© IDAE Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia. C/ Madera, 8 - 28004 Madrid - Tel. 913 14 66 73
Govern d'EspanyaMinisteri d'Energia, Turisme i Agenda Digital