Los distintivos europeos que nos permiten ahorrar energía
Etiqueta energètica
L'etiquetatge energètic classifica els equips que consumeixen energia en funció de la seva eficiència energètica, en una escala de lletres i colors: els aparells de classe A (color verd) són els que consumeixen menys energia (els més eficients des d'un punt de vista energètic) ; els aparells de classe G (color vermell) són els que consumeixen més energia.
Des del març del 2021, aquesta escala va substituir l'anterior, que abastava fins a la D, i incloïa, per a certs productes, etiquetats que partien d'A+++.
Engegat el 1994, l'etiquetatge energètic s'ha convertit en un referent reconegut per gairebé el 95% de la població europea; sent tingut en compte per una àmplia majoria dels consumidors a lhora de triar els seus productes consumidors denergia. Un clar cas d'èxit de la política energètica europea, que permet estalviar els usuaris a la factura elèctrica, ia la UE reduir un 10% l'energia primària total respecte a un escenari sense etiquetatge energètic.
I és que l'etiquetatge energètic té una funció triple:
- classifica els aparells en una escala de l'A a la G, en funció de la quantitat d'energia que consumeixen,
- ajuda els consumidors a estalviar diners, en permetre'ls triar productes que consumeixen menys energia,
- anima les empreses a dissenyar productes que consumeixen menys energia.
Les categories de productes consumidors d'energia que han de portar etiquetes energètiques són:
- bombetes i llums
- radiadors
- frigorífics i congeladors
- rentadores i assecadores
- aparells d'aire condicionat i ventiladors
- pantalles electròniques, inclosos televisors
- aparells de cuina
A més, i aprofitant la possibilitat que ofereixen aquestes etiquetes, s'hi inclouen, i en funció del tipus d'aparell a què afectin, informació considerada d'utilitat per a l'usuari final: capacitat de càrrega, consum d'aigua, emissions sonores, dimensions, durada del programa al qual correspon l'etiquetatge,…
Finalment, cal ressenyar que, en paral·lel a aquest sistema, pneumàtics i edificis també presenten el seu propi etiquetatge energètic.
Registre Europeu de Productes per a l'Etiquetatge Energètic – EPREL
Amb vista al millor accés i transparència del sistema d'etiquetatge energètic, després d'un any de rodatge, ja està plenament operatiu el web del Registre Europeu de Productes per a l'Etiquetatge Energètic – EPREL per les sigles en anglès: European Product Registry for Energy Labelling . En ella, tots els productes l'etiquetatge energètic dels quals és obligatori han de registrar-se abans de poder vendre's al mercat de la UE (ja sigui de forma física o mitjançant venda on line), aportant: fitxa d'informació del producte, documentació tècnica i control de conformitat .
A través d'aquesta web, els consumidors poden triar els productes que consumeixen menys energia:
- a través del codi QR que incorpora l'etiqueta energètica del producte, l'usuari pot consultar les característiques d'un model concret
- abans d'adquirir-los, podeu dur a terme la selecció prèvia que més us convingui a través dels filtres de cerca del propi EPREL.
Ecodisseny o disseny ecològic
A més de l'etiquetatge energètic i actuant sota el principi de la Comissió Europea de posar a l'eficiència energètica per davant de tot -Energy efficiency first principle-, s'han establert una sèrie de requisits mínims d'eficiència energètica amb què han de complir els equips que consumeixen energia. Però aquests "requisits de disseny ecològic" no es limiten al consum energètic que es produeixi per l'ús de l'equip en si: busquen reduir les repercussions negatives al medi ambient durant tot el cicle de vida de l'aparell. Per tant, aspectes com la reciclabilitat dels materials emprats en la seva fabricació, facilitat en la seva reparació, consum en mode stand-by… són també tinguts en compte.
Atesa l'obligatorietat dels requisits de disseny ecològic, no es poden comercialitzar, dins de la UE, cap producte que no compleixi amb ells. No obstant això, no hi ha un distintiu específic que demostri el compliment d'aquests requisits: és dins del marcatge “CE” on s'inclou, entre d'altres, la conformitat de qualsevol producte amb les exigències d'ecodisseny que li siguin aplicables.
Com no pot ser d'una altra manera, el procés d'avaluació d'aquells productes que afecta aquest ecodisseny és una cosa viva i en ampliació constant. Però, avui dia, ja es troben regulats els aparells consumidors d'energia que engloben les categories següents:
- Productes d'il·luminació domèstics i industrials: Làmpades direccionals i no direccionals (incloses les de radiació ultraviolada); Llums fluorescents (sense resistència integrada); Llums de descàrrega d'alta intensitat; Balasts i lluminàries que puguin funcionar amb aquests llums
- Aparells elèctrics: ¦Ordenadors i servidors; Consoles de joc; Descodificadors simples o complexos; Maneres d'espera per a equips en xarxa; Televisors.
- Aparells domèstics: Cuines; Rentaplats; Congeladors; Frigorífics; Assecadores; Rentadores; Aspiradores.
- Dispositius de calefacció i refrigeració: condicionadors d'aire; Estufes; Ventiladors; Radiadors; Ventiladors industrials; Aparells de calefacció local; Aparells de calefacció local de combustible sòlid; Calderes de combustible sòlid; Unitats de ventilació; Escalfadors daigua.
- Altres productes: Circuladors; Motors elèctrics; Consum delectricitat en els modes en espera i desactivat; Fonts d'alimentació externes; Aparells de reproducció gràfica; Transformadors de potència; Refrigeració professional; Bombes daigua.
Podeu consultar tota la informació referent al disseny ecològic a la web oficial de la Comissió.
I l'ecotiqueta?
Finalment, i mitjançant acords voluntaris, des de l'any 1992 hi ha la possibilitat que determinats productes o serveis siguin distingits amb l'Ecoetiqueta, sempre que es trobin a l'avantguarda de la cura del medi ambient. En constant revisió i millora, aquest etiquetatge destaca el màxim respecte pel medi ambient, en el funcionament diari i al llarg del cicle de vida, i cada cop cobreix més categories: ?productes de neteja, roba i tèxtil, equipament electrònic, mobiliari i matalassos , paper, allotjaments de vacances,…
En resum
L'ecodisseny estableix uns requisits mínims obligatoris que, en matèria de consum energètic i impacte ambiental durant tot el cicle de vida, té cada producte. El seu compliment es constata mitjançant el marcatge CE.
Complides les exigències d'aquests requisits mínims, l'etiquetatge energètic permet classificar els productes consumidors d'energia de més a menys eficients basant-se en una escala de lletres i colors.
Aquells productes que estan per sobre de la mitjana al seu sector, quant a impacte ambiental i no només energètic, poden adherir-se, de manera voluntària, al programa Ecolabel, que els distingirà amb un distintiu fàcil d'identificar pels usuaris.
Punts de contacte
Per la naturalesa dels 3 epígrafs anteriors, tota la informació referent a aquestes matèries es troba unificada en els anomenats Punts de Contacte Nacionals, d'acord amb el Reglament (UE) 2019/515.
Pel que fa a Espanya, s'han designat dos nivells de Punts de Contacte Nacional:
Nacional:
Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic
Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental
Plaça de Sant Joan de la Creu s/n
ES-28071-Madrid
A nivell autonòmic:
Podeu consultar els diferents Punts de Contacte a EU Ecolabel - Community and Helpdesk (europa.eu)
Etiquetado de aparatos consumidores de energía. Panel cocina
Etiquetado de aparatos consumidores de energía. Televisión
Etiquetado de aparatos consumidores de energía. Televisiones
Etiquetado de aparatos consumidores de energía. Led
Etiquetado de aparatos consumidores de energía. Aparatos de aire acondicionado
Etiquetado de aparatos consumidores de energía. Lavadoras
Etiquetado de aparatos consumidores de energía. Cocina
Etiquetado de aparatos consumidores de energía. Lámpara de iluminación
Etiquetado de aparatos consumidores de energía. frigorífico